Ogled znamenitosti

Znamenitosti

 

Smučišče Platak

Platak se z najvišjim vrhom Radoševo (1363 mnm) nahaja v pogorju Snježnika in Risnjaka. Od počitniških hišic je oddaljeno le 16 km zračne razdalje. Smučišče je že od leta 1966 priljubljeno med družinami, začetniki in naprednimi smučarji. Za smučarsko užitek je na voljo 5 žičnic s 7 progami različnih težavnostnih stopenj ter posebej označena otroška […]

Preberi več

Cerkev Svetega Egidija

V Osilniški dolini se je iz preteklosti ohranilo sedem cerkva in vsaka je nekaj posebnega. Najstarejša cerkev je cerkev Svetega Egidija v Ribjeku, katere glavni oltar nosi letnico 1681.

Cerkev je bila zgrajena na prelomu 16. v 17. stoletje v poznorenesančnem slogu. Ker je bila gradnja postopna, je notranja oprema večinoma baročna. Glavni oltar je bil postavljen v času izgradnje cerkve, stranska oltarja pa sta bila zgrajena kasneje, leta 1697. zunanjost cerkve je bogato okrašena s šivanimi robovi, poslikanimi okenskimi špaletami, posvetilnimi križi in ostanki fresk. V celoti ohranjena pozno renesančna arhitektura je obogatena z zelo kakovostno zgodnje-baročno opremo, kot so baročni oltarji, prižnica in poslikan kasetirani leseni strop v cerkveni ladji. Cerkev krasi tudi zvonik na preslico, ki je pokrit s strehi s skodlami in je precej nenavaden za te kraje.

Preberi več

 

Grad Kostel

Grad Kostel s pripadajočim trgom predstavlja drugi največji grajski kompleks v Sloveniji.

V času turških vpadov je bil zaradi izpostavljene lege in težje dostopnosti je bil pomembna ovira in obrambna točka v sistemu protiturške obrambe. Grad je bil vpet v sistem kresišč, ki so bila namenjena obveščanju o prihajajoči nevarnosti.

Preberi več

Kovačija Gorše

Kovaštvo je bila pogosta obrt slovenskega podeželje in se je prenašala iz roda v rod. Za kovača je bil obvezen mojstrski izpit. Kovači so izdelovali različna orodja za delo, pripomočke za gradnjo hiš (žlebove, žeblje), podkve za konje ter ključavnice.

Preberi več

 

Mirtoviški potok

Mirtoviški potok priteče izpod Krempe in ima dva izvira. Izvir Modri poh je bogat s slapovi, tolmuni, kadicami in žlebovi. Potok je včasih poganjal mline in žage, danes pa v spodnjem toku poganja manjšo hidroelektrarno.

Preberi več

Bunker Škrilj

Bunker Škrilj se nahaja 80 m pod zemljo v bližini vasi Škrilj in je bil zgrajen v času hladne vojne. Vsi, ki so karkoli vedeli o tem, so morali strogo molčati. Ogledi so vodeni in se izvajajo po predhodni najavi in v vnaprej dogovorjenih terminih. Od zbirnega mesta do bunkerja je organiziran prevoz, ki je edini dovoljen način dostopa do objekta. Samostojen dostop do Bunkerja Škrilj ni dovoljen. Dostop (vožnja) do bunkerja je s prevezo čez oči, tako kot so to počeli nekoč. Vse je videti tako še bolj skrivnostno.

Preberi več

 

Narodni park Risnjak

Narodni park Risnjak je eden izmed najlepših Narodnih parkov Hrvaške. Nahaja v Gorskem Kotarju in obiskovalce očara z veličastnimi kraškimi pojavi, ki se prepletajo z bujno vegetacijo. Gozdno kraljestvo daje dom kar trem velikim evropskim zverem: risu, medvedu in volku. Tukaj je narava sama svoj gospodar, življenje je samozadostno. Prav zato predstavlja Risnjak za raziskovalce izjemno dragocenost, saj lahko tukaj preučujejo življenje brez človeških vplivov.

Preberi več

Slap Nežica

V Sloveniji premoremo mnogo raznolikih naravnih znamenitosti, ki pa niso bahavo veličastne, ampak skromno prikrite. To velja tudi za lehnjakove tvorbe. Prifarski jarak izvira v povirkih nad naseljem Tišenpolj, med planico in Vrano steno na nadmorski višini 350 m. V preteklosti je bila pod izvirom podzemna kraška jama, ki so jo ljudje uničlili zaradi lehnjaka, ki so ga uporabljali za gradnjo hiš. Včasih je imel potok večji pomen, saj so ljudje ob njem postavljali mline in žage, danes pa je poznan po 15 m visokem pahljačastem slapu Nežica.

Preberi več

 

Kanjon Vražji prolaz – Zeleni vir

Ko so leta 1884 prvič omenili Vražji prolaz (Hudičev prehod), so zapisali, da je namenjen le najbolj pogumnim izletnikom. Danes pogum ni potreben, le strahu pred višino človek ne sme imeti, ko hodi po urejeni poti po kanjonu, ki je le tu in tam opremljena z jekleno vrvjo. Sprehod po strmem kanjonu je primeren za odrasle in otroke, ki znajo upoštevati pravila. Ozki kanjon ima urejeno pot, po najbolj strmem in ozkem predelu, kjer se širina kanjona zoži na vsega dva metra, pa peljejo tudi kovinske stopnice.

Preberi več

Loška stena

Loška stena nad dolino reke Kolpe v bližini Osilnice je prekrasen delček neokrnjene narave, kjer lahko doživimo marsikaj lepega. S stene, ki je visoka okoli 1000 metrov, se obiskovalcem odpira lep razgled na dolino Kolpe in okoliško hribovje. Najlažje pridemo na steno z zadnje strani iz smeri Borovca, ali pa po novi cesti iz Osilnice in na steno se bomo tako preko Firstovega repa spustili. Lahko pa se na steno tudi vzpnemo iz doline Kolpe. Loška stena je lepa v vseh letnih časih.

Preberi več

 

Goteniški Snežnik

Goteniški Snežnik je najvišji vrh zakrasele, z bukovo-jelovim gozdom poraščene Goteniške gore. Ta se dviga nad Kočevsko Reko in Gotenico, torej nad območjem, ki je bilo v desetletjih po drugi svetovni vojni zastraženo in zaprto. Vzpon na Goteniški Snežnik je zato za nekatere še vedno podvig, na katerega si nekoč niso upali niti pomisliti.

Preberi več

Reško jezero

Ko so v sedemdesetih letih zajezili ponikalnico Reški potok pod Kočevsko reko, je nastalo dobrih 20 ha veliko Reško jezero. Struga potoka je bila dolga približno 3000 m. Ob njem so v preteklosti stali trije mlini in žaga. Imenovali so se Zgornji, Srednji in Spodnji mlin. Danes kupi kamenja in nekaj zidov ob vodi komajda še spominjajo na razvaline poslopij.

Preberi več

 

Taborska stena

Taborska stena se dviga vzhodno od Žurgarske stene, nad krajem Belica nad Čabranko. V Taborski steni je jama, pravzaprav luknja, kjer se je med drugo svetovno vojno zgodila tragedija.

Taborska jama se odpira na začetku Taborske stene. Do nje pridemo po Kočevski planinski poti, če sledimo markacijam in kažipotom. Tik preden pridemo do roba Taborske stene gremo mimo spomenika, ki je dejansko v piramido zložen kup kamnov, na katere sta postavljeni dve spominski plošči.

Preberi več

Shinrin yoku Kostel

Vodene gozdne kopeli z jogo, pranajamo in meditacijo

Pravo antiburnout doživetje z zagotovljeno relaksacijo. Homo sapiens izhaja iz narave, ne iz mesta, zato se mora urbani sapiens, ki želi ubežati tehnostresu, po zdravje nujno vračati v naravo. Domnevno so rastlinski fitoncidi s hormetičnim učinkom odgovorni za regeneracijo našega imunskega sistema. Gozdna narava s svojimi barvami, oblikami, vonjem, okusi in zvoki nežno, a temeljito osveži in regenerira vseh pet človekovih čutov.

Preberi več

 

Jelovička jama

Jelovička jama je bila odkrita leta 1941. Vhod v jamo se nahaja pod 20-metrsko navpično steno in se odpira na začetku 330 metrov dolge hudourniške struge, ki je zelo slikovita z velikimi kamnitimi bloki, ki so porasli z mahom. Iz Jelovičke jame izvirajo potoki Kotnice, ki se po približno 300 metrih izlijejo v Kolpo.

Jama je dolga 184, široka pa 30 metrov. Na začetku se jama nekaj časa spušča, nato pa se do konca počasi dviguje. V jamo se spustimo po ilovnatem pobočju, ob katerem teče potok, ki izvira v jami in pod zemljo teče do reke Kolpe. Ob večjem deževju iz jame bruha podzemni tok, ki jamo zalije skoraj do stropa.

Preberi več

Mlin Grbac

Kot del tehniške dediščine Kostela je pomemben mlin Grbac, ki se nahaja tik pod slapom Nežica, poganja pa ga Prifarski jarek, prvič pa je bil omenjen leta 1494. Poleg mlina se nahaja učna ARK kmetija, na kateri lahko spoznate ogrožene živalske vrste, kot so drežniške koze, krave cike in kokoši štajerke. Na kmetiji se lahko okrepčate s pisanim kruhom, pravim kmečkim zajtrkom (žganci z mlekom in drugimi dobrotami), si ogledate mlin, sodelujete pri kmečkih opravilih in opravite nakup izdelkov. Izvajajo tudi delavnice za otroke.

Preberi več

 

Jame Bilpa

Jame Bilpa ležijo na meji med občino Kostel in občino Kočevje. Nad jamami se dviga Bilpska steno, ki jo je Valvasor poimenoval stena odmevov. V njej je narava izoblikovala različne človeške, živalske in vraževerne like. Bilpo sestavljajo štiri jame, zadnja pa je bila odkrita šele leta 1983. Vhod v jame je v steni okoli 30 metrov nad cesto, širok je 8, visok pa 6 metrov. Takoj za vhodom v jame se nahaja dolga dvorana, ki je precej zasigana, v njej pa se nahajajo različne kapniške tvorbe. Na tem delu so arheologi našli več predmetov, ki dokazujejo, da je bilo to območje naseljeno že v davni preteklosti.

Preberi več

Reka Kolpa

Reka Kolpa je turistična destinacija v skrajnem jugovzhodnem delu Slovenije. Ta zelena lepota obsega 113 km dolg pas zemlje, ki meji na Republiko Hrvaško. Reka je ena najtoplejših in nedotaknjenih rek v Sloveniji. Mimo več kot 50 starodavnih jez iz Osilnice, Kostela, Kočevja, Črnomlja, Semiča in Metlike je čudovita lokacija za najrazličnejše dejavnosti in nepozabne počitnice. Reka je še posebej priljubljena v poletnih mesecih, saj se temperatura vode dvigne do 30°C.

Preberi več

 

Adrenalinski park: Peter Klepec

Adrenalinski park je poligon sestavljen iz visokih lesenih elementov-stebrov na katerih je možno delati različne vaje, ki jih je možno premagovati individualno ali skupinsko. Adrenalinski park je serija nadzorovanih posameznih ali skupinskih izzivov, ki se lahko uporabljajo v rekreacijske, študijske, razvojne ali terapevtske namene.

Preberi več

Pragozd Krokar

Pragozd Krokar predstavlja lepoto in nedotaknjenost prvinskih bukovih gozdov na površini dobrih 75 hektarjev. Je strogi rezervat, tudi del območja Nature 2000 in predstavlja ekosistem nenehno spreminjajočega se ravnovesja med tlemi, klimo in neštetimi živimi organizmi – od mikroskopsko majhnih do medveda. Tu potekajo samo zakoni narave, zato človek zavestno ostaja zunaj. Vanj lahko vstopimo le s pogledi z Borovške naravoslovne poti.

Preberi več