Taborska stena

Taborska stena se dviga vzhodno od Žurgarske stene, nad krajem Belica nad Čabranko. V Taborski steni je jama, pravzaprav luknja, kjer se je med drugo svetovno vojno zgodila tragedija.

Taborska jama se odpira na začetku Taborske stene. Do nje pridemo po Kočevski planinski poti, če sledimo markacijam in kažipotom. Tik preden pridemo do roba Taborske stene gremo mimo spomenika, ki je dejansko v piramido zložen kup kamnov, na katere sta postavljeni dve spominski plošči.

Vhod v jamo je lahko dostopen po stezi v prepadni steni, zaščiteni z lesenimi bruni. Vhod je velika polkrožna odprtina, ki se nadaljuje v 20 metrov dolgo dvorano. Strop je na več mestih zasajen od kurišč iz preteklosti,  sige v tem delu ni. V dvorani je postavljena velika lesena miza in klopi, na steni pa je spominska plošča. Na koncu dvorane je nizek prehod v 15 metrov dolg in nizek, lepo zasigan prostor.

Jama je znana po dogodku iz 2. Svetovne vojne. V jami se je aprila 1942 naselilo poveljstvo 2. čete 3. bataljona Šercerjeve brigade, julija istega leta še vodstvo Kočevskega odreda. Tam je bila tudi tiskarna. Italijanska vojska je v ofenzivi na to območje izvedela za dogajanje v Taborski jami, saj jih je nekdo izdal. Zato je naredila načrt za napad nanjo, ki se je zgodil 24. 6. 1943. Sedemletni Vinko in devetletni Jakec, otroka iz vasi Žurga in Belica v vznožju stene, sta v dolini pasla živino. Pred premikanjem sovražnih vojakov sta se umaknila proti jami ter se zadržala ob stražarju. Ob nenadnem napadu sta poleg stražarja padla tudi otroka, ki sta bila z njim, v jami pa je bilo ubitih še 6 borcev, štirim pa se je uspelo rešiti, ker so splezali v nadaljevanje jame, prehod pa “zazidali” s kamni. Italijani so ugotovili, da v vhodni jami ni več preživelih, zato so se umaknili. Na tem območju je bilo več lokacij partizanske bolnišnice in tiskarne. Na to kažejo nekatere spominske plošče in spomeniki, ki jih zasledimo ob cestah.


8 junija, 2021  -  Ogled znamenitosti - Osilnica