Narodni park Risnjak

Narodni park Risnjak je eden izmed najlepših Narodnih parkov Hrvaške. Nahaja v Gorskem Kotarju in obiskovalce očara z veličastnimi kraškimi pojavi, ki se prepletajo z bujno vegetacijo. Gozdno kraljestvo daje dom kar trem velikim evropskim zverem: risu, medvedu in volku. Tukaj je narava sama svoj gospodar, življenje je samozadostno. Prav zato predstavlja Risnjak za raziskovalce izjemno dragocenost, saj lahko tukaj preučujejo življenje brez človeških vplivov.

Narodni park Risnjak je bil ustanovljen leta 1953 na predlog raziskovalca prof. dr. Iva Horvata. Glavni del parka predstavlja masiv gore Risnjak, z vrhom na 1.528 m. Večinoma je z bujnim gozdom, iznad katerega se dvigata dva kamnita vrhova, Veliki Risnjak (1.528 m) in Snježnik (1.506 m), oddaljena le slabe 3 km. Risnjakov masiv ima dva vrhova, ki sta si zelo podobna, prav tako kot njuni imeni – Severni Mali Risnjak (1.434 m) in Južni Mali Risnjak (1.248 m). Vrhovi ponujajo čudovite razglede na Gorski Kotar, Kvarnerski zaliv in slovenske Alpe.

V višjih delih Risnjaka človek ne živi. Nekateri gozdovi niso bili še nikoli posekani, saj je nepristopnost onemogočala sečnjo in izkoriščanje lesnega bogastva. Tako so ostali starodavni pragozdovi okrog najvišjih vrhov ter na področju Belih sten, kjer velja najvišja stopnja zaščite in je ta predel namenjen le znanstvenim raziskavam.

Narodni park Risnjak vas bo zagotovo očaral, saj tu raste kar 1148 različnih vrst in podvrst rastlinstva, ki rastejo v različnih mikro-klimatskih in geoloških pogojih. Vse rastline v parku so zaščitene, kar pomeni, da se ne smejo nabirati, izkopavati, uničevati ali poškodovati.

Risnjak je za obiskovalce zelo dostopen. Do vseh znamenitosti pridemo precej enostavno in brez posebnih priprav ali opreme. Izletniki, planinci, ljubitelji narave bodo tu našli svoj raj.

Obiskovalci najbolj uživajo v odkrivanju planinskega sveta. Obilica in lepota kraških oblik se razkriva na vsakem koraku, zato je na tem področju speljanih kar 14 planinskih poti. Nobena ni označena kot težka, večina je srednje zahtevnosti, primerna za običajno aktivnega pohodnika. Za planinarjenje in pohode je potrebna primerna obutev in oblačila, večina poti je najprimernejša za obisk od maja do oktobra. Lahko jih obiščete sami ali pa si izberete vodnika, ki vas bo popeljal po poti.

Leta 1993 so v NP Risnjak odprli prvo učno pot v hrvaških narodnih parkih. Po krožni poti na višini 700 m lahko krenete sami ali v spremstvu strokovnega vodnika. Večinoma je makadamska, delno gozdna in delno asfaltirana. V približno 2 urah prehodite 4,2 km poti in s pomočjo 23 informacijskih tabel spoznate naravno in kulturno bogastvo NP Risnjak, najpomembnejše objekte in značilnosti Risnjaka ter celotnega Gorskega Kotarja.

Gorski kolesarji lahko izbirajo med krajšimi (5 km) ali daljšimi potmi (do 42 km) po parku.

Vstopnina 6 €, za otroke do 7 let brezplačno. Prenočišča, najem koles, dovolilnice za športni ribolov se plačajo dodatno. Ves ulov se vrne nazaj v reko.


8 junija, 2021  -  Ogled znamenitosti - Osilnica