Dolina Triglavskih jezer

Dolina Triglavskih jezer je alpska dolina med Bohinjem in Trento z jezeri, ki so nastala v kotanjah z vododržnimi usedlinami ob mogočnem narivu Slatenske plošče. Dolga je okoli 8 km. Dolina je močno zakrasela; tu srečujemo praktično vse oblike kraškega preperevanja v Alpah. Prisotne so rdečkaste jurske kamnine, v katerih lahko najdemo fosile.
Včasih dolino imenujejo tudi Dolina Sedmerih jezer, čeprav je jezer nekaj več in so nekatera bolj podobna mlakam. Številne so razprave o številu jezerc in mlak v dolini Triglavskih jezer, ker se nekatera večkrat izsušijo in jih zato ne štejemo kot jezera. Največkrat se omenja število sedem. Dolina Triglavskih jezer je dostopna z več strani.
Z bohinjske strani so mogoči dostopi čez planino Blato, mimo izvira Savice ali čez Komno. Z bohinjskih planin ali čez Komno do Dvojnega jezera, kjer stoji Koča pri Triglavskih jezerih (1685 m), je tri do štiri ure hoje. Dolina se sicer prične (ali konča) nekoliko nižje, kjer se nad slapom Savica strmo dviga Komarča, ki predstavlja najbolj zahteven dostop v dolino Triglavskih jezer. Na vrhu strme serpentinaste poti se prične Lopučniška dolina in prvo (ali zadnje, odvisno s katere strani gledamo) Triglavsko jezero – Črno jezero (1294 m). Iz trentarske strani pa je dostopna po mulatjeri iz doline Zadnjica ali iz vasi Log v Trenti mimo prevala Prehodavci ali čez planino Trebiščino.


11 januarja, 2023  -  Ogled znamenitosti - Bohinj