ENTDECKEN SIE UNSERE BESTEN SEHENSWÜRDIGKEITEN

BESICHTIGUNG

 

Kirche St. Ägidius

V Osilniški dolini se je iz preteklosti ohranilo sedem cerkva in vsaka je nekaj posebnega. Najstarejša cerkev je cerkev Svetega Egidija v Ribjeku, katere glavni oltar nosi letnico 1681.

Cerkev je bila zgrajena na prelomu 16. v 17. stoletje v poznorenesančnem slogu. Ker je bila gradnja postopna, je notranja oprema večinoma baročna. Glavni oltar je bil postavljen v času izgradnje cerkve, stranska oltarja pa sta bila zgrajena kasneje, leta 1697. zunanjost cerkve je bogato okrašena s šivanimi robovi, poslikanimi okenskimi špaletami, posvetilnimi križi in ostanki fresk. V celoti ohranjena pozno renesančna arhitektura je obogatena z zelo kakovostno zgodnje-baročno opremo, kot so baročni oltarji, prižnica in poslikan kasetirani leseni strop v cerkveni ladji. Cerkev krasi tudi zvonik na preslico, ki je pokrit s strehi s skodlami in je precej nenavaden za te kraje.

Weiterlesen

Burg Kostel

Grad Kostel s pripadajočim trgom predstavlja drugi največji grajski kompleks v Sloveniji.

V času turških vpadov je bil zaradi izpostavljene lege in težje dostopnosti je bil pomembna ovira in obrambna točka v sistemu protiturške obrambe. Grad je bil vpet v sistem kresišč, ki so bila namenjena obveščanju o prihajajoči nevarnosti.

Weiterlesen

 

Schmiede Gorše

Kovaštvo je bila pogosta obrt slovenskega podeželje in se je prenašala iz roda v rod. Za kovača je bil obvezen mojstrski izpit. Kovači so izdelovali različna orodja za delo, pripomočke za gradnjo hiš (žlebove, žeblje), podkve za konje ter ključavnice.

Weiterlesen

Mirtoviški strom

Mirtoviški potok priteče izpod Krempe in ima dva izvira. Izvir Modri poh je bogat s slapovi, tolmuni, kadicami in žlebovi. Potok je včasih poganjal mline in žage, danes pa v spodnjem toku poganja manjšo hidroelektrarno.

Weiterlesen

 

Bunker Škrilj

Bunker Škrilj se nahaja 80 m pod zemljo v bližini vasi Škrilj in je bil zgrajen v času hladne vojne. Vsi, ki so karkoli vedeli o tem, so morali strogo molčati. Ogledi so vodeni in se izvajajo po predhodni najavi in v vnaprej dogovorjenih terminih. Od zbirnega mesta do bunkerja je organiziran prevoz, ki je edini dovoljen način dostopa do objekta. Samostojen dostop do Bunkerja Škrilj ni dovoljen. Dostop (vožnja) do bunkerja je s prevezo čez oči, tako kot so to počeli nekoč. Vse je videti tako še bolj skrivnostno.

Weiterlesen

Nationalpark Risnjak

Narodni park Risnjak je eden izmed najlepših Narodnih parkov Hrvaške. Nahaja v Gorskem Kotarju in obiskovalce očara z veličastnimi kraškimi pojavi, ki se prepletajo z bujno vegetacijo. Gozdno kraljestvo daje dom kar trem velikim evropskim zverem: risu, medvedu in volku. Tukaj je narava sama svoj gospodar, življenje je samozadostno. Prav zato predstavlja Risnjak za raziskovalce izjemno dragocenost, saj lahko tukaj preučujejo življenje brez človeških vplivov.

Weiterlesen

 

Nezica-Wasserfall

V Sloveniji premoremo mnogo raznolikih naravnih znamenitosti, ki pa niso bahavo veličastne, ampak skromno prikrite. To velja tudi za lehnjakove tvorbe. Prifarski jarak izvira v povirkih nad naseljem Tišenpolj, med planico in Vrano steno na nadmorski višini 350 m. V preteklosti je bila pod izvirom podzemna kraška jama, ki so jo ljudje uničlili zaradi lehnjaka, ki so ga uporabljali za gradnjo hiš. Včasih je imel potok večji pomen, saj so ljudje ob njem postavljali mline in žage, danes pa je poznan po 15 m visokem pahljačastem slapu Nežica.

Weiterlesen

Schlucht Vražji prolaz – Zeleni vir

Ko so leta 1884 prvič omenili Vražji prolaz (Hudičev prehod), so zapisali, da je namenjen le najbolj pogumnim izletnikom. Danes pogum ni potreben, le strahu pred višino človek ne sme imeti, ko hodi po urejeni poti po kanjonu, ki je le tu in tam opremljena z jekleno vrvjo. Sprehod po strmem kanjonu je primeren za odrasle in otroke, ki znajo upoštevati pravila. Ozki kanjon ima urejeno pot, po najbolj strmem in ozkem predelu, kjer se širina kanjona zoži na vsega dva metra, pa peljejo tudi kovinske stopnice.

Weiterlesen

 

Loška stena

Loška stena nad dolino reke Kolpe v bližini Osilnice je prekrasen delček neokrnjene narave, kjer lahko doživimo marsikaj lepega. S stene, ki je visoka okoli 1000 metrov, se obiskovalcem odpira lep razgled na dolino Kolpe in okoliško hribovje. Najlažje pridemo na steno z zadnje strani iz smeri Borovca, ali pa po novi cesti iz Osilnice in na steno se bomo tako preko Firstovega repa spustili. Lahko pa se na steno tudi vzpnemo iz doline Kolpe. Loška stena je lepa v vseh letnih časih.

Weiterlesen

Goteniški Snežnik

Goteniški Snežnik je najvišji vrh zakrasele, z bukovo-jelovim gozdom poraščene Goteniške gore. Ta se dviga nad Kočevsko Reko in Gotenico, torej nad območjem, ki je bilo v desetletjih po drugi svetovni vojni zastraženo in zaprto. Vzpon na Goteniški Snežnik je zato za nekatere še vedno podvig, na katerega si nekoč niso upali niti pomisliti.

Weiterlesen

 

Reško See

Ko so v sedemdesetih letih zajezili ponikalnico Reški potok pod Kočevsko reko, je nastalo dobrih 20 ha veliko Reško jezero. Struga potoka je bila dolga približno 3000 m. Ob njem so v preteklosti stali trije mlini in žaga. Imenovali so se Zgornji, Srednji in Spodnji mlin. Danes kupi kamenja in nekaj zidov ob vodi komajda še spominjajo na razvaline poslopij.

Weiterlesen

Shinrin yoku Kostel

Vodene gozdne kopeli z jogo, pranajamo in meditacijo

Pravo antiburnout doživetje z zagotovljeno relaksacijo. Homo sapiens izhaja iz narave, ne iz mesta, zato se mora urbani sapiens, ki želi ubežati tehnostresu, po zdravje nujno vračati v naravo. Domnevno so rastlinski fitoncidi s hormetičnim učinkom odgovorni za regeneracijo našega imunskega sistema. Gozdna narava s svojimi barvami, oblikami, vonjem, okusi in zvoki nežno, a temeljito osveži in regenerira vseh pet človekovih čutov.

Weiterlesen

 

Kolpa-Radweg

Kolpska kolesarska pot je dolga pot, na kateri se dodobra seznanite z vsemi lepotami zelene doline reke Kolpe. Je krožna pot, ki vas iz Kočevja vodi vse do Kolpe.

Spoznajte zeleno dolino reke Kolpe, njene jezove in mline, staro kovačijo, skrivnostni kraški izvir Bilpe in mogočno srednjeveško trdnjavo – Grad Kostel. Ta pokrajinsko privlačni odsek kolesarske poti je zanimiv tako za ljubiteljske kolesarje kot tudi za družine z otroki. Ob poti se nahaja več turističnih kmetij in ponudnikov prehrane, kjer se lahko prepustite okusom tradicionalnih kočevskih, kostelskih in belokranjskih jedi.

Weiterlesen

Der Familienweg Kostel

Kostelska družinska pot je krajša kolesarska pot, ki vas vodi po Kostelu in je primerna tudi za majhne otroke. Na začetku sicer poteka po cesti, nato pa zavije v gozd, s tem pa omogoča mirno vožnjo v zavetju krošenj. Zadnji del poti poteka skozi dve večji vasi, kjer otroci lahko opazujejo domače živali, vi pa se lahko okrepčate z lokalnimi dobrotami (kozji sir, med …), poleg tega pa lahko obiščete tudi okoli 100 let staro belo vrbo z deblom, razvejanim na štiri dele, ali pa se okrepčate v bližnji restavraciji.

Weiterlesen

 

Jelovicka Höhle

Jelovička jama je bila odkrita leta 1941. Vhod v jamo se nahaja pod 20-metrsko navpično steno in se odpira na začetku 330 metrov dolge hudourniške struge, ki je zelo slikovita z velikimi kamnitimi bloki, ki so porasli z mahom. Iz Jelovičke jame izvirajo potoki Kotnice, ki se po približno 300 metrih izlijejo v Kolpo.

Jama je dolga 184, široka pa 30 metrov. Na začetku se jama nekaj časa spušča, nato pa se do konca počasi dviguje. V jamo se spustimo po ilovnatem pobočju, ob katerem teče potok, ki izvira v jami in pod zemljo teče do reke Kolpe. Ob večjem deževju iz jame bruha podzemni tok, ki jamo zalije skoraj do stropa.

Weiterlesen

Grbac Mühle

Kot del tehniške dediščine Kostela je pomemben mlin Grbac, ki se nahaja tik pod slapom Nežica, poganja pa ga Prifarski jarek, prvič pa je bil omenjen leta 1494. Poleg mlina se nahaja učna ARK kmetija, na kateri lahko spoznate ogrožene živalske vrste, kot so drežniške koze, krave cike in kokoši štajerke. Na kmetiji se lahko okrepčate s pisanim kruhom, pravim kmečkim zajtrkom (žganci z mlekom in drugimi dobrotami), si ogledate mlin, sodelujete pri kmečkih opravilih in opravite nakup izdelkov. Izvajajo tudi delavnice za otroke.

Weiterlesen

 

Die Höhlen von Bilpa

Jame Bilpa ležijo na meji med občino Kostel in občino Kočevje. Nad jamami se dviga Bilpska steno, ki jo je Valvasor poimenoval stena odmevov. V njej je narava izoblikovala različne človeške, živalske in vraževerne like. Bilpo sestavljajo štiri jame, zadnja pa je bila odkrita šele leta 1983. Vhod v jame je v steni okoli 30 metrov nad cesto, širok je 8, visok pa 6 metrov. Takoj za vhodom v jame se nahaja dolga dvorana, ki je precej zasigana, v njej pa se nahajajo različne kapniške tvorbe. Na tem delu so arheologi našli več predmetov, ki dokazujejo, da je bilo to območje naseljeno že v davni preteklosti.

Weiterlesen

Tabor Mauer

The Tabor wall rises east of the Žurgarska wall, above the town of Belica above Čabranka. There is a cave in Tabor wall, well in fact it is a hole, where a tragedy took place during the Second World War.

Tabor cave opens at the beginning of Tabor wall. You can reach it along the Kočevje mountain trail if you follow the markings and signposts. Just before we reach the edge of the Tabor wall, we pass a monument, which is actually a pile of stones stacked in a pyramid, on which two memorial plaques are placed.

Weiterlesen

 

Der Urwald Krokar

Pragozd Krokar predstavlja lepoto in nedotaknjenost prvinskih bukovih gozdov na površini dobrih 75 hektarjev. Je strogi rezervat, tudi del območja Nature 2000 in predstavlja ekosistem nenehno spreminjajočega se ravnovesja med tlemi, klimo in neštetimi živimi organizmi – od mikroskopsko majhnih do medveda. Tu potekajo samo zakoni narave, zato človek zavestno ostaja zunaj. Vanj lahko vstopimo le s pogledi z Borovške naravoslovne poti.

Weiterlesen

Adrenalinpark: Peter Klepec

Adrenalinski park je poligon sestavljen iz visokih lesenih elementov-stebrov na katerih je možno delati različne vaje, ki jih je možno premagovati individualno ali skupinsko. Adrenalinski park je serija nadzorovanih posameznih ali skupinskih izzivov, ki se lahko uporabljajo v rekreacijske, študijske, razvojne ali terapevtske namene.

Weiterlesen