Bunker Škrilj

Bunker Škrilj se nahaja 80 m pod zemljo v bližini vasi Škrilj in je bil zgrajen v času hladne vojne. Vsi, ki so karkoli vedeli o tem, so morali strogo molčati. Ogledi so vodeni in se izvajajo po predhodni najavi in v vnaprej dogovorjenih terminih. Od zbirnega mesta do bunkerja je organiziran prevoz, ki je edini dovoljen način dostopa do objekta. Samostojen dostop do Bunkerja Škrilj ni dovoljen. Dostop (vožnja) do bunkerja je s prevezo čez oči, tako kot so to počeli nekoč. Vse je videti tako še bolj skrivnostno.

500 m hodnikov in šest podzemnih sob z lastnim vodnim zajetjem in dvema generatorjema za proizvodnjo električne energije bi omogočil bivanje v primeru atomskega udara, v njem pa bi brez zunanje pomoči lahko preživeli tudi do 100 dni.

Objekt je dal zgraditi tedanji predsednik Tito v času grožnje s »Hladno vojno« med Jugoslavijo in Rusijo in do danes je ostal skoraj v enakem stanju, kakršen je bil ob dograditvi pred šestdesetimi leti. Ko torej prestopimo njegov prag, se nenadoma znajdemo malodane v časovni kapsuli. Podzemni hodniki in prostori nas prestavijo v petdeseta leta.

Gibanje tam je omejeno, saj gre še vedno za vojaško območje, kjer se na eni strani nedaleč nahaja strelišče. Dodatno prepričljivi razlog, da se človek poda naravnost v vojaško, zdaj muzejsko, podzemlje, pa je tudi dejstvo, da se dobrih dvesto metrov nad vhodom nahaja medvedji brlog. Ne dolgo nazaj je skupina obiskovalcev iz Primorske, sicer iz varne razdalje, a dovolj blizu za srečanje, ki jih je prestrašilo, na medvedko tudi naletela.

Vstop v kočevsko podzemlje se začne v prostoru, polnem omaric, kjer obiskovalci odložijo svoje telefone in druge morebitne snemalne naprave. Pot se nato nadaljuje po dolgem, hladnem hodniku, pravijo, da je tu okoli osem stopinj. Medtem ko je v bivalnih in delovnih prostorih bunkerja temperatura stalna, 17 stopinj.

Vsa ta leta pa je bil objekt tudi dobro vzdrževan, o čemer zgovorno priča njegovo zdajšnje stanje. Ob odprtju bunkerja za javnost tega zaradi odličnega stanja ni bilo treba prenavljati. Tudi oprema je originalna, nekaj malega so jo prinesli še iz Gotenice.

Pred glavnimi prostori bunkerja je še ena varovalka. In sicer, umivalnik in prha ter skafander na obešalniku. V primeru uporabe atomske bombe ali bojnih strupov je bilo tako tu pred vstopom v nadaljnji del bunkerja poskrbljeno za razstrupljevanje.

Za ogled se je potrebno predhodno najaviti vsaj dva dni vnaprej!

Kontakt:

+386 59 959 204
bunker.skrilj@kocevsko.com

 


8 junija, 2021  -  Ogled znamenitosti - Osilnica