Bosljiva Loka – Kobila – Sedlo Krempe – Borovec

Pohodniška pot: Bosljiva Loka – Kobila – Sedlo Krempe – Borovec

Dolžina poti: 5,7km
Višinska razlika: 602m
Težavnost: srednja

Opis poti:
Pot se začne ob drogu električne napeljave in sprva poteka po kolovozu. Po 100 m zavijemo desno gor po vlaki, ki kmalu dobi strmino. Na sedlu ali pa že malo pred njim pa opazimo več stezic, ki vodijo levo na greben. Ko pridemo do droga daljnovoda na grebenu, smo na pravi poti. Greben se dviguje zložno, mestoma pred vrhovi, pa je potrebno prestopiti višjo stopnico. Pot ni ravno shojena, je pa markirana in lepo sledljiva.
Po vsakem vrhu sledi manjši spust. Do Kobile je vrh stalno pred očmi. Od tu naprej pa se strmo spustimo in vrh ugledamo šele, ko smo pri njemu. Po spustu nadaljujemo nekoliko levo in obhodimo ponujeni grebenski zob. Borovo drevje je tu višje in zastira razglede.
Pot se kmalu združi s tisto, ki se začne v Mirtovičih (in nadaljuje po dolini potoka). Steza se mestoma strmo dvigne v greben, po nekje 200 višinskih metrih pa smo na prečki do Kremparskega sedla. Mestoma je precej ozka, posebno moramo biti pozorni ob prečkanju hudournikov. Skoraj vodoravno nas pripelje do križišča pot iz Borovca pri Kočevski Reki, kjer nadaljujemo levo.
Nadaljujemo po vse bolj strmi poti, ki nas vodi po in ob grebenu Borovške gore. Višje markirana pot zavije desno, mi pa nadaljujemo levo po nemarkirani poti, ki se še nekaj časa strmo vzpenja, nato pa nas pripelje do neizrazitega razgledišča, kjer se le ta položi. Pot naprej preči pobočja proti desni, nato pa zavije rahlo v levo in nas po krajšem vzponu pripelje na sedelce med Krokarjem na levi in Cerkom na desni. Tu nadaljujemo levo ter po slabše vidni stezici, ki se nadaljuje ob robu prepadnih pečin, v nekaj minutah prispemo na vrh.

 

1. Izhodiščna točka (križišče pred Bosljivo Loko – iz smeri Petrina)

 

2. Pogled na Loško steno iz hriba Kobila.

 

3. Pogled na hrib Kobila in Loško steno.

 

4. Razgled iz sedla Krempe.

 

5. Trobentice na polju sedla Kremple.

 

6. Pogled na naravni rezervat – Pragozd Krokar

 

7. Zaključek poti pri zgornjem parkirišču v vasi Borovec

15 septembra, 2023  -  Pohodništvo